01. april 2018.

 
 
Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31. mart 2018.

 
  Devedesete mi nisu ostale u dobroj uspomeni, pogotovo 1993. godina. Nešto sam završio, nekoga sam izgubio. Jedna od retkih lepih stvari koju pamtim iz tog vremena je koncert Eve Braun u Jugoslovenskoj kinoteci, dok je još uvek bila u Kosovskoj ulici.

Prvi put je neko sa ovih prostora organizovao koncert "bez struje" koji je snimljen i objavljen u kasetnom izdanju "Unplugged" (Carlo Records, 1993) i danas predstavlja pravi diskografski raritet.



Zahvaljujući YouTube-u, na kome možete čuti kako su zvučale pojedine pesme sa ovog koncerta, podsetio sam se na prvi susret sa momcima iz Bečeja.
Ovih dana (16.04.1993.) navršiće se 25 godina od ovog nastupa Eve Braun što je bio lep povod da se obeleži jubilej velikim akustičnim koncertom u Subeernom centru, trenutno jednim od najaktuelnijih prestoničkih klubova.



Eva Braun nastupila je u sastavu Goran Vasović Vaske (vokal, gitara), Zvonko Stojkov (gitara), Goran Obradović (bas gitara), Ljubomir Rajić (bubnjevi, vokal) i Albert Shegerly (Klavijature). U odnosu na najjaču postavu nismo imali priliku da ovog puta vidimo Petra Dolinku i Milana Glavaškog, koji su ostavili značajan pečat u vokalnom i gitarističkom zvuku ovog benda. No, Vaske i ekipa i u ovom sastavu suvereno su muzički vladali scenom.



Koncert je zamišljen ne samo kao podsećanje na pesme koje su izvodjene u Jugoslovenskoj kinoteci 1993. godine, već kao osvrt na celokupan opus grupe sa nekim novim verzijama dobro poznatih kompozicija.
Nastup su započeli pesmom "Ponekad" sa prvog albuma "Prisluškivanja" i jednom od numera koja se nalazi na slavljeničkom "Unplugged" albumu.



Zatim su usledile pesme s kojim su nas prošetali kroz svoju karijeru od onih sa samog početka "Sada ne znam gde sam ne znam šta", "Sva tvoja ćutanja", "Jagodna polja" preko "Zmajeva", "Aljaske", "Meg Ryan Blues", do onih novijeg datuma "U izgnanstvu", "Istra", "Okreni moj broj" i "Kao kišna kap". Jedan od najemotivnijih trenutaka ovog koncerta svakako je bilo izvodjenje pesme "Hajde, sanjaj me, sanjaj" koju su posvetili Vladi Divljanu, njihovom kolegi i velikom prijatelju benda.



Odsvirali su i "Strah od letenja", numeru sa albuma "Everest" koju retko izvode uživo ali koja se dobro uklopila u večerašnji koncept ovog nastupa koji su završili kompozicijom "Posle tebe". Usledio je bis na kome smo čuli "Prisluškivanja", "Lavirint" i "Ne dozvoli". Na neplanirom bisu broj dva Vaske je na akustičnoj gitari izveo još jedan biser, pesmu "Ljudi sa meseca" i pozdravio oduševljenu publiku do nekog sledećeg viđenja.



Kada imate na raspolaganju pregršt poznatih pesama, kao što je to slučaj sa Evom Braun, verovatno ste na slatkim mukama šta svirati a šta ne. Bend ima svoju pouzdanu beogradsku fan bazu, što se tokom koncerta manifestovalo horskim pevanjem. Svi oni koji su došli po svoju dozu optimizma u vidu Best Of kolekcije Eve Braun, sigurno nisu otišli razočarani, naprotiv, dobili su više od dva sata kvalitetnog programa i blizu tridesatak odsviranih pesama. Zvuči dobro, zar ne?


tekst, foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti



XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Prvi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




Beth Hart
11.11.2017
Hala sportova
Novi Beograd




The Residents
Dom omladine Beograda
20.11.2017.




Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.




Čuka Fest
KC Čukarica, Beograd
30.11. - 03.12.2017.




Kristali
Dom omladine Beograda
15.12.2017.




Lačni Franz
Dom omladine Beograda
22. 12. 2017.




On Tour
Dom kulture Studentski grad
19.02.2018.




Kraftwerk
Štark Arena, Novi Beograd
24.02.2018.




Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.